IUT nieuwe Europeese regels

Terug naar Nieuws

CDA ministers weigeren de woningmarkt vlot te trekken

De CDA ministers Donner en Spies weigeren om naar Brussel te gaan om in overleg met de Europese commissaris te overleggen om de inkomensgrens voor de sociale woningen op te trekken naar bijvoorbeeld € 43.000,--. De vorige Euro commissaris de VVDster Neelie Kroes heeft samen met de PvdAer Eberhart van de Laan, nu burgemeester van Amsterdam, de afspraak gemaakt om de grens voor de sociale woningen te stellen op toen € 33.000,--. En het is nu de vraag of de 5 partijen die nu afspraken hebben gemaakt of die Minister Spies wel naar Brussel zullen sturen om daar het probleem op te lossen. De tweede kamer heeft al gezegd dat de minister naar Brussel moet gaan maar zij weigert dat.

Dit is de conclusie van Mevr. Barbara Steenbergen als vertegenwoordigster voor de woningpolitiek op Europees niveau en lid van de IUT ( International Union of Tenant), (in het Nederlands: Internationale unie van Huurders).

Mevr. Barbara Steenbergen heeft op uitnodiging van de Huurders Organisatie Winschoten, (HOW), voor huurdersverenigingen uit de provincie Groningen, in Winschoten, een 2 uur durende uitleg gegeven over de Europese regels In een levendige discussie met de aanwezigen werd duidelijk gemaakt dat de Nederlandse regering de Nederlandse woningmarkt op slot heeft gezet en op slot houdt Het is NIET de EU die dat doet. Wanneer de Nederlandse regering in overleg met Brussel de ondergrens voor de sociale huur woningen zou verhogen dan is de verwachting dat er meer mensen gaan verhuizen naar een wat duurdere huurwoning en dat zo komt de doorstroming op gang om de woningmarkt los te trekken.

Mensen met een inkomen van boven de € 34.000,-- (€ 33.000,-- + inflatie) komen nu niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning maar deze mensen kunnen bij de bank geen geld lenen om een koopwoning van b.v. € 100.000,-- te kunnen kopen, daar is hun inkomen dan weer te laag voor. Zo zijn er 650.000 mensen in Nederland die tussen de wal en het schip vallen en niet gaan en/of kunnen verhuizen. Wanneer deze inkomensgrens nu naar €43.000,-- verhoogd wordt dan zullen de verhuizingen op gang komen en de woningmarkt gaat weer werken.

Nederland speelt hier een liberaal politiek spel ten koste van de mensen met de lagere inkomens en is het enige land in Europa waar dit probleem zo speelt.

Als huurder kunnen wij alleen ons verhaal kwijt op www.ikwilookwonen.nl en de woonbond zal in de zomer weer actie’s opzetten om de politiek duidelijk te maken dat huurders een ander beleid willen

 
 

Bekijk ook

Sociale huur in Oldambt dupe van regionale afspraken

De Huurders Organisatie Oldambt (HOO) maakt zich grote zorgen over de impact van het Regionale Prestatiekader RWLP 2018-2023, dat afgelopen 28 september werd ondertekend door o.a. de Gemeente Oldambt
 
Lees het hele bericht

Woonlastenonderzoek Oldambt

In Oldambt wordt in samenwerking met huurdersorganisaties en corporaties Acantus en Groninger Huis een woonlastenonderzoek gedaan. Het woonlastenonderzoek kijkt naar de betaalbaarheid van het wonen onder huurders.
 
Lees het hele bericht

Huurders Organisaties Oldambt in een nieuw jasje

Huurders Organisatie Winschoten heeft een naamsverandering ondergaan en heet nu Huurders Organisatie Oldambt (HOO). Tevens is in Finsterwolde de Stichting Huurders Belangen Finsterwolde (SHBF) opgericht, als opvolger van de Huurderscommissie te Finsterwolde.
 
Lees het hele bericht